Η τελική βαθμολογία του μαθήματος κατατέθηκε στη γραμματεία.
6/11/2006
Ανακοινώθηκε η βαθμολογία της γραπτής επαναληπτικής εξέτασης και η πρώτη έκδοση της βαθμολογίας των εργασιών. Εκκρεμμεί η παράδοση διορθωμένων εργασιών, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής 17/11.
13/9/2006
Ανακοινώθηκε η βαθμολογία της γραπτής τελικής εξέτασης. Η τελική βαθμολόγηση των εργασιών, και κατά συνέπεια η αποστολή των βαθμών στη γραμματεία θα γίνει μετά το τέλος της διπλής εξεταστικής. Για τους σπουδαστές που θα έχουν συμμετάσχει και στις δύο γραπτές τελικές εξετάσεις (Ιουνίου και Σεπτεμβρίου) προφανώς θα μετρήσει ο μεγαλύτερος βαθμός.
14/3/2006
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατόπιν της
σημερινής απόφασης του συλλόγου σπουδαστών, η διάλεξη της
15/3 του μαθήματος δε θα γίνει.
10/3/2006
Δηλώστε τη σύνθεση της ομάδας σας για την εργασία που θα υλοποιήσετε, απαντώντας σε αυτό το μήνυμα στο Moodle το αργότερο μέχρι τις 17/3.
8/3/2006
Οι διαλέξεις του μαθήματος θα διεξάγονται από την Τετάρτη 8/3 και κάθε Τετάρτη, ώρα 11:45-13:30, στην Αίθουσα 03 του Νέου Κτιρίου Ηλεκτρολόγων. Οι ώρες εργαστηρίου που αναφέρονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές. Οι σπουδαστές μπορούν να χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα το Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού όποιες μέρες και ώρες επιθυμούν.
Για να εξοικειωθείτε με τη γλώσσα, προσπαθήστε να γράψετε μικρά και
μεγαλύτερα προγράμματα σε Alan, είτε απευθείας είτε μεταφράζοντας υπάρχοντα
προγράμματά σας από άλλες γλώσσες. Αν στερείστε από ιδέες, δείτε τις εκφωνήσεις
των ασκήσεων των εισαγωγικών προγραμματιστικών μαθημάτων εδώ
και εδώ
(υπάρχουν και υποδειγματικές λύσεις).
Δημοσιεύστε τα προγράμματά σας μέσω του Moodle,
ώστε να είναι διαθέσιμα και στους υπόλοιπους. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα
σύνολο προγραμμάτων που αργότερα θα χρησιμεύσουν test suite για τους μεταγλωττιστές
σας.
Υλοποίηση της γλώσσας Alan, version 1.0 (29/3/2006)
Πίνακας κατακερματισμού για ονόματα αναγνωριστικών.
Απλός χειριστής σφαλμάτων.
Πίνακας συμβόλων. Για πληροφορίες σχετικές με τη χρήση του, δείτε το παράδειγμα (symbtest.c).
Ίσως βρείτε χρήσιμο το συλλέκτη σκουπιδιών (garbage collector) του Hans Boehm, διαθέσιμο από τη σελίδα του ή από το τοπικό αντίγραφο (TGZ, 739KB), version 6.7.
Οι ομάδες σπουδαστών που υλοποιούν το μεταγλωττιστή τους σε C++ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παραπάνω πίνακα συμβόλων, διορθώνοντας ό,τι δεν είναι έγκυρο στη C++ (π.χ. μετονομάζοντας τις συναρτήσεις new και delete για τη δυναμική διαχείριση μνήμης). Εναλλακτικά, μπορούν να προμηθευτούν μια παλιότερη έκδοση (ZIP, 18KB) ενός άλλου πίνακα συμβόλων, γραμμένη σε C++, μαζί με το αντίστοιχο εγχειρίδιο χρήσης (DOC, 200KB).
Περιβάλλον συμβολομετάφρασης (ZIP, 187KB) αποτελούμενο από τον Microsoft Macro Assembler 5.10, τον Microsoft Linker 5.10, τον Microsoft Library Manager 3.17 και το πρόγραμμα exe2bin.
Οι διαφάνειες που θα χρησιμοποιούνται στις διαλέξεις είναι διαθέσιμες από την παρούσα σελίδα για τη διευκόλυνση των σπουδαστών, ώστε αυτοί να μη χρειάζεται να κρατούν εκτενείς σημειώσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Μη βιαστείτε να εκτυπώσετε όλες τις διαφάνειες! Θα αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Η ύλη των διαφανειών παρουσιάζεται αναλυτικά στις σημειώσεις του μαθήματος.